Parkeljni

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Pri nas doma čisto zares nosi Miklavž. Ker je to pravo ime mojega najljubšega, to niso prazne marnje! Najmlajša še vedno sveto verjame in zjutraj so nogavice na ta dan polne sladkih dobrot.

Zato sem včeraj pekla parkljne.

parkeljni_1

Parkeljni so enostavni, delaš jih lahko z navadnim kvašenim testom ali malo boljšim kvašenim testom z jajci in mlekom. Vseeno, ma oboji so dobri.

Tokrat sem jih delala po receptu za “noro testo”, ki sem ga dobila v/na FB skupini Mamice kuhajo.

Testo gre takole:

  • 250 ml mleka
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 kocka svežega kvasa (42g)

Iz teh sestavin zgoraj narediš kvasni nastavek, sladkor in kvas daš v toplo mleko.

Nato pa še:

  • 500 g gladke moke
  • 500 g ostre moke (sama sem uporabila kar semolino)
  • 1 pecilni prašek
  • 2 jajci
  • 2 jogurta (2x200ml)
  • 3 žlice sladkorja (preveč!)
  • 3 žlice olja (raje imam maslo)
  • 1 žlička soli

Zmešaš moki, pecilni, sladkor, sol in olje, nato dodaš stepeni jajci in jogurt. Primešaš vzhajan kvas s toplim mlekom in zamesiš v gladko testo.

Testo daš v pvc vrečko, raje dve (če eno raznese), iztisneš zrak, zavežeš in daš v hladilnik za najmanj 4 ure, še bolje čez noč.

Testa je veliko, iz njega sem naredila kar 24 cimetovih rolic in 6 parkeljnov. V hladilniku lahko testo stoji nekaj dni, sploh je uporabno zjutraj za luštne sveže rogljičke.

Za parkeljne sem zvaljala testo v take podolgovate trakove in jih zarezala z nožem v oblike telesa, vtaknila še rdeči jeziček in nekaj rozin grozin. Dala sem jih vzhajat na toplo, da so dobili lepe trebuščke. Preden so šli v peč, sem jih premazala s stepenim jajcem. Nato so šli na hvatanje braun boje v zapaljeno pečico za 15 minutk.

Dobri so bili.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail